LEVITATION VILLA 01

LEVITATION VILLA

RESIDENCE / MARKOPOULO
PROPOSAL

MIKE KRAOUNAKIS

KOSTAS PALIOGIANNIS

This house is designed for a family of four and consists of two volumes: a square one on the ground floor on which rests a long rectangular one that protrudes from it, giving the impression that it hovers. Due to the plot’s inverted slope, the upper level’s linear volume extension towards the road, brings it almost to the same level. This “T-shaped” volume composition mentioned above, takes full advantage of the orientation, embracing the favourable Greek Southern sun.

The natural environment connects with the residence on all its levels. On the ground floor, the border between the inside and outside is not clear with the yard being in direct contact with the living room and dining room. Upstairs, the house’s bedrooms are arranged linearly and expand at the ground floor’s ceiling slab, thus creating a second courtyard on a higher level.

Both the shape of the volumes and their construction materials as well reflect the functions they enclose. Thus, the ground floor, on which the top floor is essentially based, is solid and serves as a solid base being made of raw concrete and stone, while at the same time, with the use of large glazing, permeability and connection to the outside space is achieved. The top floor on the other hand, due to the bedrooms’ need for more privacy, is more compact, with selected openings in the respective places. Finally, the top floor’s extension to the road, comprises of a guest house that uses an independent entrance.

LEVITATION VILLA 02
LEVITATION VILLA 03
LEVITATION VILLA 04
LEVITATION VILLA 05